Přírodní barvivo - čaj

Hledáte způsob, čím obarvit Vaše oblíbené pokrmy nebo chcete zkusit nový recept a přemýšlíte, čím nahradit chemická barviva? Skvělá volba v souladu s přírodou je Storm matcha a Storm blue tea. Obarví Vaše pokrmy zeleně nebo modře, případně růžově. Doporučujeme používat i na vaření a pečení tyto lepší matcha prášky, které nemají hořkou chuť. Pokud budete volit matchu přímo na vaření/pečení od jiných značek, může to negativně ovlivnit chuť pokrmu, protože taková matcha bývá horší jakosti a chuťově hořká.

Množství prášku

Můžete zvolit, podle Vás. U čaje matcha záleží, zda chcete použít pouze pro obarvení nebo chcete cítit v pokrmu i chuť čaje. Pokud chcete cítit chuť čaje, dejte větší množství. Platí to tak i u Storm blue tea - stačí pouze malé množství a pokrmy získají modrou barvu.

Jak prášek do pokrmu dát

Matchu je dobré rozmíchat pomocí metličky v malém množství teplé vody (70 stupňů) - stačí i 20 ml vody - vytvoříte si kašičku, kterou poté vmícháte do těsta nebo do připravovaného pokrmu. Doporučuji vždy předem rozmíchat, pokud chcete udělat zelený krém nebo těsto na dort. 

Storm blue tea můžete taktéž rozmíchat v menším množství vody, pomocí metličky. Modrý čaj se rozpouští o něco lépe, než matcha. Pokud se chystáte dělat krémy nebo těsto na dezert, je lepší vždy předem rozmíchat. Oproti tomu třeba do rýže můžete nasypat prášek rovnou. 

Pečení a nepečení

U nepečených dezertů se můžete pokusit matchu nekontaktovat s kovem a dezert tak posunou na ještě vyšší úroveň i tím, že si matcha zachová všechny svoje prospěšné látky - antioxidanty.

U pečených dezertů se část prospěšných látek zničí, právě horkým vzduchem, ale barva zůstane.

Zvláštnost

Pokud si budete připravovat třeba citrónovou polevu s modrým čajem, výsledná poleva bude mít růžovou barvu. Storm blue tea totiž mění barvu, pokud ho smícháte s kyselím pH.

Barvu čaje matcha můžete podržet pomocí pár kapek citrónu.

Pro pečené dezerty bude barva o trošku tmavší, než před upečením.

Pokud budete používat špaldovou mouku nebo třtinový cukr, očekávejte vždy tmavší výsledek.

Barvy nejlépe vyniknou s klasickou bílou moukou.

Na recepty se můžete podívat i tady.

Zpět do obchodu