Novinky

Jak se dá použít čaj matcha?

Matcha je jemně mletý prášek zeleného čaje, který se stává stále oblíbenějším a to i v kuchyni po celém světě. Jeho intenzivní zelená barva a bohatá chuť ho dělá ideálním ingrediencí do mnoha různých receptů. Pokud se chystáte vyzkoušet matchu ve vaší kuchyni, přečtěte si následující tipy, jak čaj můžete používat.

Nápojematcha využití v kuchyni - nápoje

Možností, jak použít matchu v nápojích, je mnoho. Můžete si připravit tradiční matcha latte, smícháním matchy s horkým mlékem

a trochou medu. Pokud máte rádi smoothie, zkuste přidat lžíci matcha do svého oblíbeného receptu pro extra energii a zdraví.

Matcha se také často přidává do sypaných zelených čajů pro intenzivnější chuť. Namíchat si můžete i alkoholický nápoj do

kterého přidáte matchu. Kombinace s různými džusy nebo sirupy z ovoce také potěší vaše chuťové pohárky. Zkuste třeba matchu

s čerstvou kokosovou vodou nebo s mangem.

 

Pečenímatcha využití v kuchyni - pečení

Matcha může být skvělou přísadou do domácího pečiva. Zkuste přidat trochu matchy do těsta na lívance, muffiny nebo dokonce do palačinek. Prášek matchy může dodat vašim dezertům nejen intenzivně zelenou barvu, ale i zajímavou chuťovou nuanci. Záleží na množství, které při pečení použijete. Pokud chcete pečivo jen obarvit, stačí přidat  trochu prášku. Pro intenzivnější chuť přidejte prášku o trochu víc. Těsto můžete ochutnat, než budete péct a matchu případně přidat. 

 

Dezerty jak se dá použít čaj matcha - dezerty

Matcha se také skvěle hodí do mnoha různých nepečených dezertů. Zkuste si připravit matcha cheesecake, matcha zmrzlinu nebo matcha cukroví z ořechů. Kombinace sladkosti a specifické chuti matchy je skvělá a zajímavá alternativa k ostatním dezertům. Zelenou si můžete udělat třeba i šlehačku.

 

Slaná jídla jak se dá použít čaj matcha slané dezerty

Ano, i ve slaných jídlech můžete použít matchu. Zkuste si připravit matcha omáčku k rybě nebo masu, přidejte ji do marinád nebo dokonce do polévky. Matcha dokáže skvěle obohatit i tradiční recepty a dodat jim nový, nezvyklý zvrat. Nebojte se zkoušet nové věci.

 

Ať už jste začátečníkem nebo zkušeným kuchařem, matcha může být skvělým doplňkem vašich receptů. Vyzkoušejte tedy některé z výše uvedených tipů a nebojte se experimentovat s touto zajímavou ingrediencí. Vaše chuťové buňky vám za to určitě poděkují!

Skvěle zelenou matchu najdete na našem e-shopu.

 

 

Jak si vyrobit domácí pleťovou masku z čaje matcha: recepty a přínosy pro vaši pleť.

Pokud máte rádi zdravý životní styl a péči o pokožku, určitě jste již slyšeli o úžasných přínosech čaje matcha pro vaši pleť. Tento zelený japonský čaj není jen lahodným nápojem, ale může být také skvělým pomocníkem při péči o vaši pokožku. A co je ještě lepší, můžete si doma snadno vyrobit pleťovou masku z čaje matcha, která bude účinná a zároveň bez chemikálií a umělých látek.

Matcha obsahuje spoustu antioxidantů, které bojují proti volným radikálům a pomáhají chránit pokožku před škodlivými účinky UV záření a stárnutím. Díky své antibakteriální a protizánětlivé povaze může také pomoci při léčbě akné a problematické pokožce. Navíc stimuluje krevní oběh a podporuje tvorbu kolagenu, čímž zanechává pleť svěží a zářivou. 

Zde jsou tři recepty na domácí pleťovou masku z čaje matcha, které můžete vyzkoušet doma:

Maska z čaje matcha a medu:maska z čaje matcha a medu

Smíchejte 1 lžičku čaje matcha s 1 lžičkou medu

Vytvořte hladkou pastu. Naneste masku na očištěnou

pleť a nechte působit 15-20 minut.

Poté opláchněte vlažnou vodou.

 

Maska z čaje matcha a jogurtu: maska z čaje matcha a jogurtu

Smíchejte 1 lžičku čaje matcha s 2 lžičkami bílého

jogurtu. Naneste masku na obličej a nechte působit

10-15 minut. Masku opláchněte a pleť osušte jemně ručníkem.

 

Maska z čaje matcha a kokosového oleje: maska z čaje matcha a kokosového oleje

Smíchejte 1 lžičku čaje matcha s 1 lžičkou kokosového oleje.

Naneste masku na obličej a krk a nechte působit 20 minut.

Opláchněte vlažnou vodou a osušte.

 

Přínosy těchto masek mohou být okamžitě viditelné. Vaše pleť bude hydratovaná, vyživená a zářivá. Díky antioxidantům obsaženým v čaji matcha se budete cítit svěží a zářivá. Zkuste tyto recepty na domácí pleťovou masku z čaje matcha a uvidíte sami, jaké úžasné výsledky mohou mít na vaši pokožku. Vaše pleť vám za to určitě poděkuje!

Tip: Můžete vyzkoušet nejdříve na menší části pokožky, abyste viděli, jak na to Vaše pleť reaguje.

Proč je dobré pít matchu každý den?

Matcha je japonský čaj, který si získává mezi lidmi stále větší oblibu a to nejen díky benefitům pro vitalitu. Pokud se rozhodnete pít matchu každý den, můžete si užívat všechny její přínosy. Již po 14 dnech pravidelného popíjení jednoho šálku denně, byste na sobě měli začít pozorovat pozitivní změny.

 

Vysoký obsah antioxidantů antioxidanty

Jedním z klíčových prvků čaje matcha je její

vysoký obsah antioxidantů.

Antioxidanty obecně pomáhají chránit buňky

před škodlivými volnými radikály,

které mohou vést k různým  problémům.

Díky pravidelné konzumaci matchy, můžete 

antioxidanty dostat do svého těla přírodní formou.

 

 

Koncentrace a soustředění soustředění

Skvělým benefitem matchy je její schopnost podpořit

koncentraci a soustředění. Matcha totiž obsahuje látku

zvanou L-theanin, která je známá pro své relaxační

vlastnosti a schopnosti zvyšovat výkonnost. Díky tomu se

můžete cítit klidnější a soustředěnější během celého dne.

 

 

Hubnutí hubnutí

Matcha může mít pozitivní vliv i na hubnutí. Matcha má

schopnost zrychlovat metabolismus a spalovat tuky. Stává se

oblíbeným doplňkem sportovců, protože dodá i energii. Cvičení

pak bude efektivnější. Není žádným tajemstvím, že extrakty ze

zeleného čaje se používají i do chemických spalovačů tuku.

 

 

Pokud se rozhodnete pít matchu každý den, můžete si vybrat některý z produktů, které nabízí náš e-shop. Nabízíme nejvyšší kvalitu matchy z Japonska, která vás nadchne svým chutným a osvěžujícím aroma. Navíc má krásně zelenou barvu. Navštivte náš e-shop a objevte svět matcha - zdravého a lahodného způsobu, jak podpořit vitalitu každý den.

Jaký je rozdíl mezi matcha čajem a jinými druhy zeleného čaje?

Zelený čaj je obecně známý pro jeho blahodárné účinky, které jsou využívány již mnoho let a stále se přenáší mezi generacemi. Existuje jedna specifická varianta zeleného čaje, která je stále více populární a získává si stále větší oblibu i u nás - matcha čaj.

Matcha se od běžného sypaného zeleného čaje liší výsledným produktem, ale i způsobem zpracování, původem i způsobem konzumace, který je hodně odlišný, od konzumace běžného zeleného čaje. Uvedeme vám zde tři zásadní rozdíly.

První rozdíl:

Velmi výrazná odlišnost je právě způsob zpracování čaje matcha. Před sklizní jsou listy čajových keřů zastiňovány - to listy chrání před sluncem, díky čemuž získávají více chlorofylu a aminokyselin, než běžné sypané čaje.

Po sklizni se listy napaří - zastaví se oxidace, poté se vysuší a rozemelou na prášek. Výsledný prášek si pak celý zamícháte ve vodě a vypijete. 

Více informací o původu čaje matcha si můžete přečíst zde.

Druhý rozdíl:

Pravý čaj matchapůvod v Japonsku. V Japonsku je tisíce let matcha považována za symbol klidu, harmonie a meditace. Naopak běžné zelené čaje se pěstují různě ve světě a jeho chuť i aroma se liší v závislosti na oblastech pěstování. 

Třetí rozdíl:

Velmi výrazným rozdílem je způsob konzumace. Matcha se konzumuje ve formě nápoje, kdy se celý prášek z listů rozpustí ve vodě nebo mléce. Právě díky tomuto způsobu přípravy zkonzumujete všechny živiny obsažené v listech. Naopak běžné zelené čaje se vylouhují, což může vést k menšímu obsahu živin z čaje.

Více o přípravě čaje matcha si můžete přečíst zde.

Matcha čaj i běžné zelené čaje mají některé své podobné vlastnosti a zdravotní benefity, přesto mezi nimi existují velmi výrazné rozdíly ve způsobu zpracování, původu i způsobu konzumace. Každý z těchto čajů má své vlastní unikátní vlastnosti a chuťové rozličnosti a je na každém, který z těchto druhů zařadí do své denní rutiny. 

Vyzkoušíte je všechny?

Matcha s čerstvým ananasem

Vynikající drink do teplého počasí, který nejen osvěží, ale dodá i potřebnou energii. Budete potřebovat čerstvý ananas, storm matchu, led a trochu vody. Matchu do drinku můžete rozmíchat buď klasickým způsobem v mističce pomocí metličky nebo zvolit plastový shaker. Do šejkru dáte menší množství vody, přidáte matchu a dobře protřepete. Ananas rozmixujte v mixéru nebo smoothie makeru, ale určitě nedoporučujeme mixovat matchu s ananasem společně. Kovové součásti mixéru by vám zhoršily kvalitu matcha čaje.

Ingredience: 

čerstvý ananas

2 g storm matcha high

20 ml vody o 70 stupních

30 ml vody o pokojové teplotě

led

Postup:

Do sklenice dáme led a rozmixovaný ananas. Vymícháme si matchu a pomaličku přilijeme do sklenice, můžeme dolít ještě trochou vody. Nápoj můžete dosladit, podle vašich preferencí. Jaké slazení se hodí k matche si můžete přečíst v článku Čím sladit čaj matcha?

Dobrou chuť!

matcha s čerstvým ananasem recept

 

Jak skladovat čaj matcha?

Vybrali jste si výbornou matchu a je potřeba se o čaj dál dobře starat, aby vám vydržel co nejdéle čerstvý. Matcha se zpracovává v chladných prostorech, kde je temno. Světlo a teplo nedělá namletému čaji dobře. Matchu skladujte nejlépe v ledničce a dobře uzavřenou. Vždy si odeberte požadované množství prášku, sáček dobře uzavřete a vložte do ledničky. Nenechávejte matchu zbytečně dlouho v teple nebo třeba v kuchyni ve skříňce. Pokud si matchu chcete přesypat ze sáčku do nějaké nádoby - volte nádobu z přírodních materiálů. Nedoporučujeme průhledné sklenice ani kovové čajové krabičky. 

Nejhorší skladování

Nejhorší způsob skladování je právě v průhledné sklenici někde přímo na kuchyňské lince. Matcha začne vlivem světla degradovat a ztrácet krásně zelenou barvu, to se projeví na chuti, ale i na účinných látkách. Matcha degraduje i pokud není nádoba dobře uzavřená.

Nebudete delší dobu pít?

Pokud nastane situace, že matchu nebudete delší dobu konzumovat - vložte sáček do mrazáku, kde na vás matcha počká se vší čerstvostí. 

Větší balení = víc šetříte přírodu

Nemusíte se bát koupit si i větší množství čaje matcha v sáčku se zipovým uzávěrem. Sáček ukládejte do ledničky a matcha vám v něm vydrží čerstvá hodně dlouhou dobu. Občas se setkáváme s mýtem, že matcha v zipovém sáčku se rychleji kazí. Není to pravda, pokud sáček dobře uzavíráte.

Naopak matcha ve větších sáčcích je přínosnější. Je šetrnější k přírodě, protože nemusíte neustále vyhazovat plastové či jiné sáčky a vytvářet tak další odpad, kterého už je všude kolem nás dost. Můžete si odměřit množství přímo vám na míru. Někomu vyhovují 2 gramy, někomu třeba jen 1 gram a někdo si s chutí dá klidně 3 gramy.

Do čeho dát matchu v menším množství?

Pokud si chcete vzít matchu na výlet nebo někam ke sportu, není nic jednoduššího, než si odměřit požadované množství a použít např. malou krabičku, kam si matchu přesypete. Krabičku pak můžete používat opakovaně. 

 

Přírodní barvivo - čaj

Hledáte způsob, čím obarvit Vaše oblíbené pokrmy nebo chcete zkusit nový recept a přemýšlíte, čím nahradit chemická barviva? Skvělá volba v souladu s přírodou je Storm matcha a Storm blue tea. Obarví Vaše pokrmy zeleně nebo modře, případně růžově. Doporučujeme používat i na vaření a pečení tyto lepší matcha prášky, které nemají hořkou chuť. Pokud budete volit matchu přímo na vaření/pečení od jiných značek, může to negativně ovlivnit chuť pokrmu, protože taková matcha bývá horší jakosti a chuťově hořká.

Množství prášku

Můžete zvolit, podle Vás. U čaje matcha záleží, zda chcete použít pouze pro obarvení nebo chcete cítit v pokrmu i chuť čaje. Pokud chcete cítit chuť čaje, dejte větší množství. Platí to tak i u Storm blue tea - stačí pouze malé množství a pokrmy získají modrou barvu.

Jak prášek do pokrmu dát

Matchu je dobré rozmíchat pomocí metličky v malém množství teplé vody (70 stupňů) - stačí i 20 ml vody - vytvoříte si kašičku, kterou poté vmícháte do těsta nebo do připravovaného pokrmu. Doporučuji vždy předem rozmíchat, pokud chcete udělat zelený krém nebo těsto na dort. 

Storm blue tea můžete taktéž rozmíchat v menším množství vody, pomocí metličky. Modrý čaj se rozpouští o něco lépe, než matcha. Pokud se chystáte dělat krémy nebo těsto na dezert, je lepší vždy předem rozmíchat. Oproti tomu třeba do rýže můžete nasypat prášek rovnou. 

Pečení a nepečení

U nepečených dezertů se můžete pokusit matchu nekontaktovat s kovem a dezert tak posunou na ještě vyšší úroveň i tím, že si matcha zachová všechny svoje prospěšné látky - antioxidanty.

U pečených dezertů se část prospěšných látek zničí, právě horkým vzduchem, ale barva zůstane.

Zvláštnost

Pokud si budete připravovat třeba citrónovou polevu s modrým čajem, výsledná poleva bude mít růžovou barvu. Storm blue tea totiž mění barvu, pokud ho smícháte s kyselím pH.

Barvu čaje matcha můžete podržet pomocí pár kapek citrónu.

Pro pečené dezerty bude barva o trošku tmavší, než před upečením.

Pokud budete používat špaldovou mouku nebo třtinový cukr, očekávejte vždy tmavší výsledek.

Barvy nejlépe vyniknou s klasickou bílou moukou.

Na recepty se můžete podívat i tady.

Co je zelený čaj?

Zelený čaj, černý nebo třeba bílý, všechny mají stejný základ, stejnou rostlinu, kterou je Čajovník Čínský - Camellia Sinensis. Někoho to možná v první chvíli překvapí...

Jak je to možné, když každý čaj chutná i vypadá jinak?

Je to dáno mnoha faktory. Vše začíná již u samého pěstování, záleží na půdě, kde se čaj pěstuje i na tom, co je v jeho okolí za další rostliny, jaké je podnebí. Dalším faktorem je to, jak se o čajová pole starají, kdy je sklízí a následně, jak s čajem dále pracují. To vše ovlivňuje výslednou chuť i vzhled čajů.

Na světě existuje tedy pouze jedna rostlina, ze které vznikají všechny čaje rozličných chutí, vůní i vzhledu.

Čajovníky jsou stálozelené keře se zelenými lístky. Keře mohou dorůstat různých rozměrů, až do výšky 15 m někdy i více. Mohou se dožívat také různého stáří, někdy se hovoří i o mnoha staletých keřích k jejichž výslednému čaji se ,,obyčejný" člověk nedostane. 

Čína a Japonsko  vlajky čína, japonsko, indie

Historii zeleného čaje najdeme v Číně, někdy v roce 2737 před naším letopočtem. Později se čaj začal více stávat součástí čínské kultury a to i mezi ,,obyčejnými lidmi". Do Japonska se zelený čaj dostal z Číny, někdy kolem 8. století. Pěstovat se ale pravděpodobně začal až díky mnichovi Eisaiovi, který v roce 1191 dovezl do Japonska semena čajovníku. Mnich poté semena zasel a rozdával a učil o pozitivních účincích zeleného čaje, které souvisely i s dlouhověkostí a čaj pomáhal při meditacích. Čajová kultura se dále rozšiřovala i v Japonsku. Nejdříve zejména v bohatších vrstvách, později i mezi další lidi. Taktéž se začaly tvořit čajové obřady a čaj se začal mlít na jemný prášek - matcha. 

Anglie

Překvapivě se zelený čaj později (1715) vyvážel i do Anglie, kde se stal oblíbeným nápojem. Angličané však chtěli vlastnit čajové plantáže a jejich touha vlastnit receptury a dozvědět se více o čaji, nakonec vedla k tomu, že si založili vlastní plantáže v Indii, kde začali pěstovat Assam. Později se jim podařilo dostat do Indie i Čajovník čínský a zelený čaj proměnili na černý (prochází procesem fermentace).

Proces zpracování

Po natrhání se zelenému čaji musí zastavit proces fermentace, který začíná v listech v podstatě hned po utržení.

Čína

V Číně se to dělá tak, že natrhaný čaj dají na ocelové pánve nebo do kovových bubnů a ,,praží" ho nad ohněm. Oheň se nedotýká čaje. Poté se čaj několik hodin suší, obrací a oddělují případně od sebe. Nakonec se listy rozdělí a svíjí je, dle typu čaje a poté se ještě roztřídí.

Japonsko

V Japonsku se čerstvě natrhaný čaj dá nad páru po dobu 30 sekund, poté se suší foukáním horkého vzduchu, celou dobu se lístky protřásají. Další součástí postupu je lisování. Čaj se suší poměrně dlouho, dokud se z něj nedá pryč skoro veškerá vlhkost. Nakonec se lístky dál zpracují, buď se nalámou nebo svinou, podle typu čaje. 

Černé čaje

Po utržení zelených čajových listů v nich dochází k procesu fermentace, která se právě u zelených čajů zastavuje buď párou nebo horkým vzduchem. U černého čaje se tento proces nezastavuje, proto nemá černý čaj téměř žádné zdravotní účinky a taktéž má jinou chuť i vůni. Obsahuje také o něco více kofeinu, než zelené čaje. To je dáno tím, že zelené čaje obsahují třísloviny - polyfenoly, které se s kofeinem uvolňují do těla postupně a trochu ho brzdí - proto energie ze zeleného čaje trvá déle a je pozvolnější. 

Chutě čajů

Chutě čajů jsou různé i pokud se jedná o stejný druh čaje se stejným názvem. Záleží na více faktorech, které chuť ovlivňují. Je možné, že Vám jedna produkce nebude chutnat a vyzkoušíte jinou a ta Vám zachutná. Určitě je škoda házet všechny čaje do ,,jednoho pytle", případně na ně zanevřít, kvůli pár špatným pokusům. Říká se, že k zeleným čajům se musí člověk propít a něco pravdy na tom bude. Pití zeleného čaje a jeho učení není možná pro všechny, ale je to hodně zajímavá cesta, na které se toho můžete hodně naučit. 

Naše japonské čaje jsou chuťově jemnější, vybírali jsme je tak, aby si na nich pochutnali začátečníci, ale i mnohaletí milovníci čaje a této kultury. Přejeme Vám dobrou chuť.

Matcha vs. káva, rozdíly

Oba nápoje nám dodají energii, každý má původ v jiné části světa. Čaj matcha pochází z Japonska (předchůdce v Číně), káva má pravděpodobně původ v Etiopii. Rozdílné světy, které přinesly energizující nápoje až k nám. O možných pozitivních účincích čaje matcha si můžete přečíst v samostatném článku zde.

Jaké jsou rozdíly v energii z čaje matcha a kávy:

matcha vs kávax

Rozdíl účinků na tělo:

káva vs. matcha negativní účinky

Graf, pro lepší znázornění energie:

graf káva vs. matcha_1

Nástup kávy je rychlý, ale také dříve odezní, poté může následovat ospalost a únava. Čaj matcha funguje jinak. Nástup je pozvolný, ale trvá déle a pomalu odeznívá, proto nedochází nakonec k nadměrné únavě. 

Matcha snižuje hladinu cukru v krvi, proto může být vhodnějším nápojem pro lidi, kteří mají problémy s hladinou cukru v krvi. 

Po čaji matcha nevzniká vedlejší efekt, jako třes, pocení, návaly horka nebo bolesti hlavy a jiné. 

Oba nápoje je lepší být na naplněný žaludek.

Čaj matcha nevyžaduje navyšování doporučené dávky na 1 nápoj (2 gramy), ani zvyšování vypitých drinků za den. Oproti tomu na kofein z kávy si tělo navyká a je potřeba navyšovat dávky.

Pití obou nápojů bezprostředně před spánkem, může ovlivnit kvalitu spánku. 

Účinky čaje matcha

Čaj matcha je 100% rozemletý prášek z čerstvých listů čajovníku. Čajovníky pro výrobu čaje matcha se pěstují za zvláštních podmínek, kdy se cca 3 týdny před samotnou sklizní, pole zastiňují. Tím dochází k vyšší tvorbě chlorofylu a aminokyselin v rostlinách. Čaj matcha se speciální čaj, nejen podmínkami pěstování a sklizně, ale i samotnou přípravou nápoje. Výbornou matchu můžete zakoupit na našem e-shopu.

Proč je matcha tak výjimečný čaj?

Při procesu pěstování se čajová pole zastiňují a tím dochází v rostlině k vyšší tvorbě chlorofylu a aminokyselin. Chlorofyl dává matche krásně zelenou barvu. Čajové lístky se sbírají ručně nebo poloručně, ale důležitý je další krok, kdy se odstraňují všechny žilky a stonky. Hned poté se musí zastavit proces fermentace, kdy se čaj napaří a poté usuší. Po usušení se naseká a uskladní a poté se mele, podle potřeby, aby byl vždy čerstvý. Při výrobě čaje matcha se nepřidávají žádné chemické látky. Více o pěstování se můžete přečíst zde

Rozdíl mezi sypaným zeleným čajem a čajem matcha?

U sypaného zeleného čaje si lisy pouze vylouhujete a poté je vyhazujete. U čaje matcha vypijete celý čajový list, který je rozemletý.

Obsah flavonoidů v zeleném čaji - antioxidanty pro mládí?

Čaj matcha obsahuje vysoký podíl přírodních flavonoidů - katechinů. Matcha má mnoho antioxidantů. Antioxidanty mají mnoho pozitivních vlastností. Více o možných pozitivních účincích na zdraví si můžete přečíst zde

Krásná a zdravá pleť?

Čaj matcha obsahuje polyfenoly, ty mohou mít pozitivní vliv na pleť. Čaj matcha vyživuje zevnitř, tudíž se pleť může stát pružnou a zdravou.

Hubnutí a čaj matcha?

Extrakty ze zeleného čaje se běžně používají do chemických spalovačů tuku. Zelené čaje mohou mít vliv na spalování kalorií a odbourávání tuku. Matcha je čistá forma z přírody.

Kolik dodá čaj matcha energie?

Vzhledem k tomu, že jde o rozemleté celé čajové listy, dodá mnohonásobně více energie, než sypané zelené čaje. Čaj matcha obsahuje kofein a aminokyselinu L-teanin. Díky těmto dvou složkám dochází k postupnému uvolňování energie do těla. Energie může být uvolňována až 6 hodin. Nedochází zde k nárazovému dodání energie, jako je tomu u kávy. Čaj matcha pili také mniši, kteří chtěli mít soustředěnou a koncentrovanou mysl. 

Čaj matcha si můžete dopřát jen tak, ale i před sportovním výkonem, pokud se potřebujete učit, jdete na výlet, potřebujete se soustředit na práci. Je to klenot, který určitě musíte vyzkoušet.

Vyzkoušejte jeho benefity i na sobě.

Nahoru
15 položek celkem
Zpět do obchodu