Jaký je rozdíl mezi matcha čajem a jinými druhy zeleného čaje?

Zelený čaj je obecně známý pro jeho blahodárné účinky, které jsou využívány již mnoho let a stále se přenáší mezi generacemi. Existuje jedna specifická varianta zeleného čaje, která je stále více populární a získává si stále větší oblibu i u nás - matcha čaj.

Matcha se od běžného sypaného zeleného čaje liší výsledným produktem, ale i způsobem zpracování, původem i způsobem konzumace, který je hodně odlišný, od konzumace běžného zeleného čaje. Uvedeme vám zde tři zásadní rozdíly.

První rozdíl:

Velmi výrazná odlišnost je právě způsob zpracování čaje matcha. Před sklizní jsou listy čajových keřů zastiňovány - to listy chrání před sluncem, díky čemuž získávají více chlorofylu a aminokyselin, než běžné sypané čaje.

Po sklizni se listy napaří - zastaví se oxidace, poté se vysuší a rozemelou na prášek. Výsledný prášek si pak celý zamícháte ve vodě a vypijete. 

Více informací o původu čaje matcha si můžete přečíst zde.

Druhý rozdíl:

Pravý čaj matchapůvod v Japonsku. V Japonsku je tisíce let matcha považována za symbol klidu, harmonie a meditace. Naopak běžné zelené čaje se pěstují různě ve světě a jeho chuť i aroma se liší v závislosti na oblastech pěstování. 

Třetí rozdíl:

Velmi výrazným rozdílem je způsob konzumace. Matcha se konzumuje ve formě nápoje, kdy se celý prášek z listů rozpustí ve vodě nebo mléce. Právě díky tomuto způsobu přípravy zkonzumujete všechny živiny obsažené v listech. Naopak běžné zelené čaje se vylouhují, což může vést k menšímu obsahu živin z čaje.

Více o přípravě čaje matcha si můžete přečíst zde.

Matcha čaj i běžné zelené čaje mají některé své podobné vlastnosti a zdravotní benefity, přesto mezi nimi existují velmi výrazné rozdíly ve způsobu zpracování, původu i způsobu konzumace. Každý z těchto čajů má své vlastní unikátní vlastnosti a chuťové rozličnosti a je na každém, který z těchto druhů zařadí do své denní rutiny. 

Vyzkoušíte je všechny?

Zpět do obchodu