Co potřebujete pro přípravu čaje matcha

...aneb jak si nejlépe připravit Storm matchu...

Nástroje, které potřebujete na přípravu tradičního teplého nápoje, přičemž seznam je zkrácený a nejedná se o seznam všech nástrojů, které jsou potřebné pro tradiční ceremoniální přípravu čaje matcha, která se dělá v Japonsku. Takové obřady trvají až několik hodin a pokud byste si jej chtěli udělat doma, určitě se k postupům dostanete nebo navštivte Japonsko a obřad zažijte přímo na místě se vším všudy. Příprava je vhodná zejména pro Storm matcha pure Ceremony, ale i High, která se drží kvalitou velice vysoko.  

Uvedu zde i méně vhodnou přípravu čaje, která někomu vyhovuje například na cestách, případně pro urychlení zamíchání, ale hodí se spíše pro levnější varianty čaje matcha. Vše pro přípravu najdete na našem e-shopu. Přípravu není dobré podceňovat, protože jedině optimální přípravou, získáte nejlepší chuť čaje a prospěšné látky z něj. 

Nástroje pro tradiční přípravu:

1. Chashaku - ,,čašaku"

2. Chasen - ,,časen"

3. Chawan - ,,čavan"

4. Porcelánový stojánek na chasen

5. Hadřík na vysušení chawanu - ,,čakin"

6. Plastové sítko na prosetí čaje

Popis:

1. Chashakuchashaku

Bambusová lžička, která slouží k nabírání čaje z nádoby nebo ze sáčku. Obvykle se používají 2 gramy čaje, což znamená - 2x nabrat na chashaku ze sáčku. Chashaku může mít různé tvary, barvy i prohnutí.

Výroba: ruční 

Materiál: bambus

Skladování a údržba: chashaku nemusíte zbytečně namáčet a nemusíte jej čistit po každém nabírání.

Po nabírání matchy jej můžete opláchnout v teplé vodě a nechat přirozeně uschnout, nesmí do myčky

a nepoužívejte žádné chemické čistící prostředky.

Životnost: několik let, pokud není neustále ve vodě

Náš tip: po zakoupení si můžete udělat první testovací nabírání, které si odvážíte pomocí kuchyňské váhy, poté již budete vědět, kolikrát sáhnout do sáčku/ nádoby a kolik cca gramů to je 

Odkaz na chashaku.

2. Chasen chasen (kopie)

Bambusová metlička, která slouží k rozmíchání čaje matcha. Metlička může mít různou velikost, různý počet jehliček a různou barvu. Metlička se před každým mícháním nejprve nahřeje v mističce v troše 70 stupňové vody. Metličkou se ze začátku může míchat trochu hůře, než si osvojíte techniku míchání a než se metlička roztáhne do přirozeného tvaru.

Výroba: ruční

Materiál: bambus

Skladování a údržba: nejvhodnější je na keramickém stojánku, který je přímo pro metličku určený. Metlička na něm po umíchání hezky proschne a zůstane rozevřená. Pokud skladujeme bez stojánku, metlička se postupně uzavírá a její životnost je mnohem nižší.

Životnost: odvíjí se od množství umíchaných nápojů i od toho, jak s metličkou zacházíte, jak na ni tlačíte při míchání atd. 

Bez stojánku vydrží cca rok, při míchání cca 3x týdně

Odkaz na chasen.

 3. Chawan keramická miska na matchu bez pozadí

Keramická nebo porcelánová miska, která slouží k rozmíchání prášku s vodou. Chawany se vyrábějí různě barevné i různé velikosti. Před nasypáním prášku čaje, se do mističky nalije voda o požadovaných stupních a nahřeje se v ní metlička, zároveň se nahřeje i miska. Voda se poté vylije a mistička se vysuší.

Výroba: dnes hodně manufaktura, ale dá se sehnat i ruční práce a originální kousky, které najdete třeba u nás na e-shopu. Mističky si designujeme sami a necháváme vyrobit na míru, tak, aby se v nich dobře míchalo a příjemně pilo.

Materiál: keramika, porcelán 

Skladování a údržba: záleží na výrobci, obvykle se smí nádobí dávat i do myčky. Osobně to nedoporučuji

a chawan vždy jen vypláchnu vodou, nemyji chemickými prostředky.

Životnost: dokud se nerozbije, např. pádem :)

Odkaz na chawan.

4. Hadřík na vysušení chawanu

Hadříku se říká ,,chakin" a slouží k vysušení misky po nahřátí metličky, aby v misce nebyla žádná voda a matcha se tam nenalepila. 

Materiál: len

5. Porcelánový stojánek na chasen keramický stojánek

Stojánek slouží k odkládání metličky a k jejímu skladování. 

Výroba: dnes hodně manufaktura, ale dá se sehnat i ruční práce a originální kousky

Materiál: keramika, porcelán 

Skladování a údržba: Nevyžaduje nic speciálního, ale společně s metličkou by neměly být zbytečně ve vlhku. Zbytečně nedávat do myčky a nemýt chemickými saponáty. Většinou stačí jen otřít vlhkým nebo suchým hadříkem.

Životnost: dokud se nerozbije, např. pádem :)

Odkaz na stojánek.

6. Plastové sítko na prosetí čerstvého čaje

Plastové sítko, které můžete použít na prosetí čaje, přímo do chawanu. Matcha může totiž tvořit malé hrudky, kuličky, které se díky sítku podaří rozmělnit a vy tak můžete zamíchat krásně jemný prášek.

Odkaz na plastové sítko.

 

Alternativní příprava čaje matcha: plastový shaker 300 ml bez pozadí

Někdy nemáme čas nebo chuť pro delší přípravu a s ní i spojenou meditaci a vychutnání si celého menšího čajového obřadu. Jak to udělat, abyste si i tak zamíchali matchu, která se bude dát pít a prášek se rozpustí?

Řešení nabízí plastový shaker! Rychlá příprava jen v jedné nádobě a bez všech tradičních nástrojů.

Jednoduše vezmete požadované množství vody o 70 stupních, nalijete do šejkru a přidáte množství prášku. Dobře uzavřete a míchejte, dokud se prášek zcela nerozpustí. Někdy zůstávají nerozmíchané hrudky na dně nápoje, neochuďte se o ně a normálně je též ,,vypijte".

Náš tip: teplou matchu nenechávejte v šejkru uzavřenou, nemusela by pak tak hezky vonět. Vybírejte šejkry, které jsou určené i pro teplé nápoje. Případně matchu v šejkru jen umíchejte a přelijte do sklenice, hrnečku.

Můžete v šejkru umíchat i matchu s vodou, která nebude mít požadovaných 70 stupňů, musíte pak ale počítat

s tím, že se vám do nápoje nemusí uvolnit všechny prospěšné látky, ale povzbuzující účinek si matcha

i tak zachová.

 

Čím zamíchat čaj matcha?

Pokud potřebujete matchu zamíchat, použijte plastovou nebo dřevěnou lžičku nebo skleněné brčko. 


 

Jak nepřipravovat čaj matcha?

Nedoporučujeme matchu míchat pomocí elektronického kovového šlehače, kterým si můžete zničit část prospěšných látek. Do čaje matcha také nepatří kovové lžičky a kovová brčka. Pokud potřebujete v matche zamíchat třeba cukr, použijte plastovou nebo dřevěnou lžičku nebo skleněné brčko. 

Přidávání matchy do smoothie makeru k vytvoření matchového smoothies, také dochází ke kontaktu s kovem a možného zničení části antioxidantů. Nemá však vliv na povzbuzující účinek.

 

Zpět do obchodu