Co je čaj matcha a jak vzniká

Pravý čaj matcha pochází z Japonska a je to krásně zelený, jemný prášek s chutí umami...

Původ čaje matcha

Čaj matcha má původ pravděpodobně v Číně.

Z různých dochovaných písemností je zřejmé, že kolem 8. století se v Číně začal pít zelený čaj, později jsou zmínky o mletí zeleného čaje na jemný prášek. Zmínky z Japonska jsou až kolem 12. století a mají souvislost s japonským mnichem Mjóan Eisaiem, který měl přivézt semínka čajovníku z Číny do Japonska. V polovině 14. století se matcha stala oblíbeným nápojem zejména u samurajských válečníků. Později v cca 16. století se matcha stala v Japonsku pevnou součástí jejich kultury. 

Dnes je významným producentem kvalitního čaje matcha právě Japonsko, odkud se může dovážet ten nejlepší čaj. Méně kvalitní produkce pak vzniká v Číně a čínskou matchu, lépe řečeno - čínský zelený čaj, který je rozemletý, poznáte na první pohled. Prášek nemá jasně zelenou barvu, ani jemnou chuť. To je dáno podmínkami pro pěstování i následnou péčí o čaj.

Pěstování

Čaj matcha je poměrně náročný na pěstování a celý tento proces, vyžaduje mistra ve svém oboru. Na základě jeho znalostí a dovedností poté dokáže vyprodukovat ten nejlepší čaj. Při pěstování, sklizni i zpracování musí být vše pod kontrolou, aby se mohly jednotlivé kroky udělat co nejpřesněji. Stát se kvalitním čajovým mistrem, to vyžaduje učení na řadu let. 

Čaj matcha se vyrábí z klasického čajovníku, který se pěstuje v Japonsku a proces pěstování a následné sklizně, je velmi náročný. Čajové plantáže se pravidelně kontrolují a poté se musí cca 3 týdny před samotnou sklizní zastínit a rostliny ještě ,,dozrávají". Tvoří se výrazné množství chlorofylu a dalších prospěšných látek, pro které pak výsledný čaj pijeme. Zastiňování probíhá ručně a musí být naprosto přesně načasováno, za což zodpovídá právě čajový mistr.

Dva způsoby zastiňování:

Zastiňuje se dvěmi způsoby - na velkých plantážích technikou tzv. ,,Tana" - velké klece, pokryté sítěmi, které propustí jen 10% světla - k čajovníku proniká vlhkost i déšť.

Na menších plantážích se zastiňování nazývá ,,Džikagise" - přes čajovníky se rozprostřou velké kusy látky, které čajovníky zastíní. 

Sklizeň

Sklizeň musí být přesná, probíhá ručně, kdy se otrhávají čajové lístečky. Pro čaj matcha se sbírají pouze svrchní lístky, které jsou nejvíce nabité všemi prospěšnými látkami. Na velkých čajových farmách však může probíhat sklizeň pomocí různé speciální techniky. Strojová metoda se v dnešní době stále více rozšiřuje, v důsledku zvedání poptávky po zboží. 

Sušení,  mletí a další zpracování

Natrhaným lístečkům se říká ,,arača" a poté se přemění na ,,tenču". Lístky se při vysokých teplotách napaří - tím se zastaví fermentace i oxidace a proto zůstane krásně zelená barva. Napařování trvá zhruba 20-30 vteřin. 

Tenča - výsledek předchozího procesu - určuje se jakost a poté se pomocí kamene nebo strojově umele a přemění se tak na jemný prášek - matcha. 

Nejkvalitnější výsledná matcha, je namletá z lístečků, které jsou zbaveny i stonků. Kvalitu výsledné matchy právě určuje i to, co do čaje výrobce namele. Pokud to vezme i se stonky, tak se to odrazí na chuti i barvě.

Tenča se mele v kamenném mlýnu - 2 žulové kameny, které mají vytesaný klikatý vzor - lístky se tak při mletí pohybují ze středu k okrajům. Lístky tenči se nejprve nasypou do otvoru nahoře na mlýně a poté propadávají dolů. Zrnka matchy jsou velmi jemná.

Při samotném mletí je velmi nízká a stabilní teplota a nulová vlhkost, je to proto, aby se zachovala jasně zelená barva prášku. Celý proces probíhá ve tmě.

Po samotném procesu výslednou matchu vyhodnotí čajový mistr a poté se matcha přesouvá k balení.

Balení

Po rozemletí je čaj při menším světle zabalen do vzduchotěsných nádob a dále distribuován. Výsledný čaj by neměl být vystavený příliš vysokým teplotám a doporučujeme jej uchovávat v chladu a temnu, nejlépe i bez přístupu vzduchu a v ledničce. 

 

Celý proces je od počátku velmi náročný, již samotné pěstování je proces, který se čajový mistři učí velmi dlouho. Při dalším zpracování se poté musí s čajem zacházet velmi šetrně, aby si zachoval co nejvíce prospěšných látek, krásnou barvu a skvělou chuť. Hodnota tohoto čaje se proto nemůže rovnat hodnotě např. sáčkových čajů, neboť zde vidíte, jakou péči tento superčaj dostává. Důležitým faktorem je i pak samotná příprava, kterou již máte ve svých rukách. Přejeme vám dobrou chuť.


Zdroje:

L. Cheadleová, N. Kilbey: Kniha o čaji matcha. 

Sivanesan,I.;Gopal,J.; Muthu, M.; Chun, S.; Oh, J.-W. Retrospecting the Antioxidant Activity of Japanese Matcha Green Tea–Lack of Enthusiasm? Appl. Sci. 2021,11,5087. https://doi.org/ 10.3390/app11115087

https://breakawaymatcha.com/blogs/masterclass-in-matcha/how-matcha-is-produced

https://www.o-cha.net/english/cup/pdf/14.pdf

Zpět do obchodu