Modrý čaj: původ, příprava, benefity

Původ a zpracování

Rostlina Klitorie ternatská je původem z jihovýchodní Asie. Dnes roste i v Africe, Austrálii, Karibiku nebo na Madagaskaru a v dalších koutech světa a dá se vypěstovat i v našich podmínkách, ale pouze přes teplé léto. Je to luštěnina, která je bohatá na bílkoviny. Lze použít celou rostlinu - její květy, plody i kořeny. Pro náš prášek byly použity právě krásně fialové květy. Fialové květy, které jsou jedlé, jsou v přírodní říši opravdovým unikátem, neboť není mnoho takto barevných rostlin, které by se mohly konzumovat a ještě obsahovaly zdraví prospěšné látky. 

Modrý prášek se vyrábí z krásně modrých květů, ale rostlina se dá využít prakticky celá - od kořene, až po plody, kterými jsou lusky. Lusky se používají jako krmivo pro zvířata, která je vyhledávají, jako pochoutku. Rostlina se využívá v ajurvédské medicíně již mnoho let, právě pro její pozitivní účinky na zdraví, např. se uvádí pro zmírnění psychických poruch, migrény, různých kožních zánětů, horečky, astmatu a dalších nemocí.

Sbírá se květ, který se usuší, nadrtí a zabalí. Rostlina neprochází žádným chemickým ani jiným procesem a tak dostanete pouze 100% čistě přírodní produkt.

Využití:

Prášek se dá využít na přípravu nápojů i na přípravu pokrmů. Stává se velmi oblíbeným, právě v kuchyni. Jeho veliká výhoda je ta, že ho mohou konzumovat i děti, neboť neobsahuje kofein.

Barvit s ním můžete téměř veškeré potraviny. Rýži, těstoviny, brambory, palačinky, zákusky, dorty, makronky, maso, ovoce, šlehačku, mléko, jogurty,  zmrzliny, kaše, nanuky, led. Přimíchat se dá do všech možných nápojů, světlejší barvy. Různé džusy - ananasový, jablečný, hruškový, malinový, třešňový aj. 

Do mléka - rostlinného i živočišného. Stejně tak i do jogurtů, kefírů aj.

Do alkoholu - barevné alkoholické drinky, které pozvednou párty zase o level výš. 

Do džusů - když přidáte např. Do ananasového džusu, tak změní barvu na fialovo-růžovou.

Do pokrmů - cokoliv, na co si vzpomenete 

Příprava:

Doporučujeme 1-2 gramy prášku na 250 ml, rozmíchat ve vodě (případně v mléce) o 70 stupních. Míchat můžete stejnou metličkou, jako matchu nebo použít šejkr, ale lze rozmíchat i klasickou lžičkou v teplé vodě. 

Pro přípravu studených nápojů doporučujeme rozmíchat také v teplé vodě. Lze použít i napěňovač na mléko nebo elektrickou metličku. 

Do pokrmů: prášek můžete přidat rovnou do připravovaných pokrmů.

blue teastorm blue tea


Zdravotní benefity tohoto nápoje si musíte vyhledat sami na internetu nebo v odborné literatuře. Bohužel se kvůli legislativě nesmí na e-shopu uvádět. 

Zpět do obchodu